Wat we doen

Bekijk de video (6 min) over het forumtheater van de jongerengroep uit Antwerpen. En hier de video van de vrouwengroep uit Brussel

We geven forumtheater voorstellingen over kindermishandeling, intrafamiliaal geweld, seksueel misbruik, vechtscheiding, parentificatie, geweld in jonge relaties, groepsdruk, de positie van jongeren in bijzondere jeugdzorg of jeugdgevangenis, discriminatie, racisme, pesten en genderongelijkheid.

We doen dat op basis van eigen ervaringen . Niemand van ons speelt zichzelf en iedereen is vrij om wèl of niet met eigen ervaringen te komen.

We improviseren, zonder kostuums, zonder make-up, zonder speciale belichting of decors. We willen het in elk lokaal, op elke straathoek of dorpsplein kunnen spelen.

De scènes zijn kort en lopen slecht af voor de hoofdrolspeler. We bespreken de scène met het publiek. Dan hernemen we de scène. Het publiek kan nu spelers vervangen. Zo wordt er een andere afloop ontwikkeld. Dit is theater om uit een onderdrukte situatie te komen. We oefenen voor de werkelijkheid.

Elke voorstelling wordt geleid door een ervaren gespreksleider, de ‘joker’. Indien nodig zijn er nabesprekingen onder leiding van deskundige begeleiders in aanwezigheid van de acteurs.

In Antwerpen ontstond in 2012 op initiatief van Aleydis Ceulemans FORUM. Forumtheater door jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties. Op basis van eigen ervaringen. Er zijn heel veel jongeren betrokken geraakt die korte of langere tijd meespeelden met FORUM. En er zijn honderden jongeren bereikt op scholen of in jongerenwerkingen. Ook volwassenen raakten geïnteresseerd. We kregen goede samenwerking met het vormingscentrum PraKticum die ons organisatorisch ondersteunt. Stedelijk Lyceum Cadix geeft ons oefenruimte en leerlingen van deze school doen mee aan FORUM. Het is ongelooflijk wat er elke keer gebeurt wanneer we spelen met een zaal. Soms ontploft die van woede en verzet, soms is er diepe veilige rust waarin mensen met hun getuigenissen komen. Altijd is er optimisme en een zucht van verlichting 'Hèhè, ik mag me losmaken van het geweld, ik ben niet de enige'. Heel simpel eigenlijk.