Scène Sarah

thema - Seksueel misbruik, psychisch geweld

rollen

dochter Sarah - Enige dochter van gezin dat wordt geteisterd door geweld van vader. Moeder wordt mishandeld, dochter merkt, hoort en ziet het. Haar vader heeft absolute macht thuis. Dochter wordt ook misbruikt door vader.
moeder - Als kind seksueel misbruikt door neef, leeft nu bijna totaal geïsoleerd in het gezin, komt nauwelijks nog buiten. Als zij zich probeert te verzetten dreigt vader met ‘een gezinsdrama’.
vader - Vader en moeder 13 jaar geleden getrouwd. Vader heeft heel veel macht over het gezin. Hij bepaalt wanneer en wat er op tafel moet komen, wat zijn vrouw voor een kleren draagt, wanneer iedereen naar buiten mag, hoe laat iedereen in bed ligt. Hij kleineert thuis iedereen. Vader verkracht moeder regelmatig met veel geweld.
Klasgenootje van Sarah - Zij zijn vriendinnen. Weet van de rare buien van vader. Niet van seksueel misbruik.
Collega's van werk vader - drinken soms een pint met vader die altijd erg joviaal doet maar ook onderdanig is. De vrienden proberen altijd een grap uit te halen met de vader. Dat lukt meestal.
Buren -  Slagen op de muur wanneer het veel lawaai is thuis bij Sarah.

locatie café / de living

handeling
OP CAFE- vader en vrienden
Vader op café met ‘kameraden’. Er wordt gedronken en vieze moppen verteld. Er wordt een grap met vader uitgehaald. Vader gaat naar huis want morgen vroeg weer op en‘de seks wacht’.
LIVING - moeder, dochter, vader.
Moeder en dochter verwachten dat vader zo thuis gaat komen en geven elkaar instructies wat ze wel en niet moeten doen. Ze zetten ook de stoelen precies zo neer als vader het wil.
Eens thuis is de vader zeer dominant. Hij dwingt moeder mee te gaan naar de slaapkamer (sleept haar aan de haren mee) en verkracht haar met veel geweld.
Dochter zit in kamer en hoort wat er in de kamer gebeurt. Veel geweld, slagen en geroep.
Buren bonzen op de muur en vragen of het zachter kan en dat het verdoeme elke dag hetzelfde is.
Dochter is doodsbang, maar tracht ook te verdwijnen in een beweging en doet oortjes in met muziek.
Het geweld stopt. Vader komt de living binnen. Terwijl hij zijn haar goed doet en daarna Sarah op een onaangename maner betast, zegt hij tegen zijn dochter dat zij morgen aan de beurt is, dat ze niet jaloers moet zijn. Vader gaat de deur uit.
Kind rent naar de slaapkamer, vindt moeder, brengt haar naar de living en geeft haar water en dept een bloedende schaafwond.

Vriendin/vriend belt aan. Sarah doet open maar houdt af. Vriendin/vriend vermoed dat er wat aan de hand is en dringt toch binnen. Ziet moeder en spreekt met Sarah 'Ga naar de dokter, bel de hulpdienst'.
Moeder en Sarah weigeren: huisdokter zal het aan vader vragen en dan komt die alles te weten. Vriendin/vriend probeert door te zetten en stelt voor dat ze dan naar haar vader gaan, die is ook huisdokter.
Moeder weigert. 'Ik kan niet meer, maar ik wil niet dat iemand anders het te weten komt'.
Vriendin wordt deur uitgewerkt.
Moeder en Sarah maken alles netjes voor wanneer vader thuiskomt.

einde scene