Scène Raf

thema       participatie jongere in bijzondere jeugdzorg

locatie         living / kamer Margot

Rolverdeling

Raf 14 jr. - Woont sinds drie maanden in bijzondere jeugdzorg. 'Was thuis niet te handhaven'. Raf is een jaar geleden gaan smoren, gaat sinds 4 maanden niet meer naar school en leefde zeer terugetrokken op zijn kamer, totdat er een ruzie ontstond tussen Raf en vader. Raf is toen weggelopen en na drie dagen door politie opgepakt. Raf wil niet meer naar huis. Hij gaat nog wel naar zijn Bonma, eigenlijk de enige volwassene die hij vertrouwt.

Moeder - is geslaagd ontwerpester en heel veel op reis. Komt thuis met dure cadeau's en veel vehalen over zichelf.

Vader - is kunstenaar maar verdient daar niet veel geld mee. Hij neemt veel zorg voor de Raf en diens twee zusjes op zich.

Opvoedster 1   ervaren - werkt al 15 jaar in bijnzondere jeugdzorg en wordt over het algemeen gewaardeerd door haar collega's.

Opvoedster 2 onervaren - werkt sinds een half jaar met een vaste aanstelling op de instelling.

Bonma - moeder van de moeder die zo vaak mogelijk het gezin helpt maar waar vader wel geirriteerd door kan raken.


handeling
GROEPSRUIMTE INSTELLING
Opvoedster 2 bespreekt met Raf een aantal brocuhers van scholen waarvan zij denkt dat die geschikt zijn voor Raf. Een school met Kunsthumanoria lijkt Raf wel wat. Opvoedster 1 roept opvoedster 1 even apart en laat weten dat Raf niet zomaar op zijn eentje beslissingen kan nemen, de vader moet daar bij worden betrokken. Er onstaat discussie en opvoedster 1 besluit om het dan zelf aan Raf mee te delen. Raf reageert boos omdat zijn moeder er nooit is en hij niets met zijn vader te maken wil hebben, alleen zijn Bonma vertouwt hij. Opvoedster 1 laat weten dat het betrekken van Bonma te gecompliceerd wordt, het is al moeilijk genoeg om de ouders erbij te betrekken. Er wordt besloten dat er eerst een gesprek komt met de vader, in aanwezigheid van Raf.

Dat gesprek komt er maar loop helemaal uit de hand. Zijn vader wil niet dat Raf iets in een kunstrichting gaat doen. Dat moet een hobby blijven. Woendend lopen vader en zoon twee uit elkaar. De opvoedsters blijven achter. Opvoedster 2 zegt 'tja'.

Einde scène.