Scène Quinten

thema verwaarlozing / parentificatie / samengesteld gezin

Rollen

Moeder - Geslaagde binnenhuisarchitecte, zeer dominante vrouw. Heeft 17 jaar geleden een korte relatie gehad in het buitenland met een man waaruit Quinten is voortgekomen en 10 jaar geleden een relatie waaruit een dochter entweede zoon zijn geboren. Vaders zijn er weinig tot nooit. Moeder heeft een nieuwe beginnende relatie met collegamet wie ze veel uit huis is.

Oudste zoon (17 jr) - Scholier ASO. Krijgt (te) veel verantwoordelijkheid voor de opvoeding van zijn stief-broertje en zusje. Het gaat daardoor niet zo goed op school en kan bijna nooit uit met vrienden.

Dochter (10 jr) - Wil niet dat haar broer alles over haar bepaald, gaat soms naar haar echte vader.

Zoon 2 (8 jr) - Erg afhankelijk van broer Quinten.

Vriend/collega moeder - Onduidelijk wie hij is, is aardig tegen iedereen maar wil vooral uitgaan en seks met moeder.

Buurman - Alleenstaand vanwege scheiding, geen kinderen. Komt regelmatig langs en doet dan klusjes (heg knippen e.d.) voor de alleenstaande buurvrouw. Vindt dat hij zich niet mag moeien met de opvoeding van kinderen buurvrouw. Hij vindt buurvrouw erg spannend.

locatie
De living en keuken en entreehal van het gezin.

handeling
LIVING en KEUKEN
Moeder, oudste zoon, dochter en jongste zoon zijn thuis. Er wordt aangebeld door vriend moeder, die wordt binnen gelaten. Moeder en nieuwe vriend zijn hitsig. Moeder zegt tegen oudste dat ze uit gaat, ook recht op eigen leven heeft en dat er nog eten in de kast staat en dat de oudste weet wat hij moet doen. Geeft hem €20,- voor extra boodschappen.Ik vertrouw je dat jij dat aankan.Moeder af met vriend.

Oudste gaat koken voor stiefzus en -broer en probeert zusje rustig te krijgen die heel druk is, maar die reageert steeds met'jij bent mij mamma niet'.Beide kinderen hebben honger, maar het duurt nog even voordat het eten klaar is.

Er wordt aangebeld, buurman vraagt of moeder er is, heeft eigenlijk gezien dat zij zojuist weg is gegaan met iemand, wil van oudtste zoon weten wie dat is. Buurman af.

Oudste serveert eten aan tafel. Zus wil mamma en zegt dat Quinten vies eten maakt.

Veel gedoe en drukte en onhandigheid. Zus voor tv, oudste leest verhaaltje voor jongste in bed. Oudste wordt gebeld door vriend of hij mee gaat wat drinken, het is immers vrijdagavond. Quinten wijst uitnodiging af, vriend blijft doorvragen maar Quinten houdt vol.

Zus is op bank in slaap gevallen en Quinten ruimt op. Wil dan dat zus naar bed gaat voordat mamma thuis komt. Maar die wil eerst mamma zien. Moeder komt thuis met vriend en is aangeschoten.
Zus vliegt moeder in de armen.

Wanneer Quinten iets zegt tegen moeder over haar beneveld zijn, reageert moeder geïrriteerd en zegt nare dingen tegen haar zoon. Zus valt Quinten opeens fysiek aan waardoor hij verwond raakt.
Moeder lacht, zegt iets over temperament van dochtertje, richt zich op vriend en gaan samen met dochtertje op de bank zitten.

Einde scène.