Scène Maïa

thema
        verwaarlozing door armoede / parentificatie

locatie         living Maia

rolverdeling

Maïa 15 jr.
15 jr. scholiere ASO. Doet het goed op school, heeft vriendinnen maar kan niet altijd meedoen omdat haar gezin erg arm is. Moeder is veel van huis en Maïa zorgt voor haar jongere zusje
Zusje Maïa 8 jr
Is lieve zusje die heel speels en druk is. Kan heel goed schaken datz e heeft geleerd van een opa, waar ze echter geen contact meer mee heeft omdat haar meoder daar ruzie mee heeft
Moeder
Leeft alleen met haar twee dochters. Vader is weggegaan omdat hij de stress thuis niet meer aankon, zo heeft hij verteld. Woont nu bij een nieuwe vrinedin maar ziet zijn dochters nauwelijks omdat moeder dat niet wil. Moeder probeert rond te komen met twee jobkes en nog een jobke waarover ze niet wil spreken. Houdt zielsveel van haar dochters maar is eigenlijk voortdurend te moe. Ze heeft goed contact met de buurvrouw, maar wil geen hulp accepteren en vooral bewijzen dat ziuj het zelf kan.
Buurvouw of buurman
Buurvouw is zelfstandig thuis werkende vrouw zonder man. Ze heeft goed contact met moeder en de twee dochters en wil vaak even helpen. Maar meoder hoiudt dat af.

handeling
LIVING MAïA
Maïa en zusje komen thuis van schol en hebben trek in iets. Moeder is nog lang niet thuis. Ze kijken in d eijskast die leeg is en gaan tv kijken. Ze kinbbelen over welk tv-programma naar wordt gekeken. Na een tijdje zegt Maïa datz e weet dat mamma in haar kast chips heeft liggen. Jongeren zusje protesteert. Niet doen, dan wordt mamma boos. Maïa pakt toch de chips en ze eten die zak samen op.

Buurvouw belt aan, er is een poststuk verkeerd bezorgd. Buurvrouw merkt dat moeder niet thuis is en biedt de meiden wat soep aan omdat zij toch teveel heeft gemaakt. Meiden gaan mee met buurvrouw. Maïa stuurt whatsapp naar meoder,m die dat echter niet ontvangt of ziet.

Moeder komt thuis en merkt dat haar kinderen niet thuis zijn en dat de zak chips is opgegeten. Ze belt ongerust bij de buurvrouw aan. Buurvrouw vertelt over het postpajkketje en legt uit dat zij eten over had en de kinderen heeft uitgenodigd voor een tasje soep. Nodigt de moeder ook uit om wat te eten. Moeder bedankt hiervoor en is heel aardig tegen iedereen en neemt de kinderen mee naar huis. Thuis ontsteekt zij in radeloze woede, vanwege schaamte.


Einde scène.