Scène Lena & Noortje

thema Intrafamiliaal geweld bij de buren / weerstanden om iets te doen

Rollen

Lena (11 jr).
Lager onderwijs. Vriendin van Noortje, haar buurmeisje maar ze zitten niet op dezelfde school. Maakt thuis veel geweld mee.
Moeder van Lena
Werkt 4 dagen p/w in bibliotheek, huisvrouw.
Vader van Lena
Leraar geschiedenis werkloos sinds 8 maanden.
Noortje (11 jr).
Vriendin en buurmeisje Lena. Maakt zich zorgen om Lena.
Moeder van Noortje
Lerares tekenen op zelfde school als buurman.
Vader van Noortje
Werkt in shifts bij general motors als ingenieur, als kind mishandeld door moeder met een onmachtige vader.

locaties
Thuis bij Lena / thuis bij Noortje. Beide ruimtes naast elkaar tegelijkertijd zichtbaar op toneel

handeling
LIVING LENA
Moeder komt haastig thuis, doet jas uit en pakt boodschappen uit, gehaast want het is laat. Zij hoopte dat er gekuist is, maar er is niet gebeurd. Moeder vraagt of iemand komt helpen.
Papa zit op bank voor TV voetbal te zien en zegt: 'Na de voetbal'. Moeder trekt de stekker van de tv er uit en loopt terug naar de keuken.'Voila de voetbal is afgelopen'. Papa vloekt en zet TV terug aan en kijkt verder en zegt dat zijn vrouw een zaagwijf is. Moeder komt terug in de kamer en begint te roepen en vader te verwijten. Embrasse met dingen kapot gooien door vader.
LIVING NOORTJE
Noortje en moeder zijn onderstussen bezig om spullen te in te pakken voor de vakantiereis die morgen begint. Beiden horen wat er bij de buren gebeurt. Noortje luistert angstig en wil alles horen. Moeder zet een radiootje aan terwijl ze doet alsof er niets aan de hand is.
Papa Noortje komt thuis van zijn werk. Pakt een glas cola, is moe, gaat zitten, vraagt hoe het met zijn vrouw en kind is en zegt dat hij zo komt helpen. Noortje begint over ruzie bij de buren en dat het al lang zo is en dat pappa en mamma dat ook weten en dat zij vindt dat er wat moet gebeuren etc.
Pappa staat bij begin van wat dochter zegt ongemakkelijk op en verdwijnt naar de keuken. Moeder gaat tegen Noortje in.'Wij maken ook ruzie, niet mee moeien, is ex collega, hoe kan jij dat nou weten je bent 11 jr'.etc.
Maar Noortje geeft niet op en de discussie wordt heftig hoewel moeder rustig blijft. Dan komt vader terug en roept tegen Noortje dat ze naar de kamer moet en dat hij er niets meer over wil horen. Noortje af.
Vader zit. Moeder 'moest dat nou?' Vader boos tegen moeder. Moeder naar Noortje en verteld haar dat pappa er niet goed tegen kan om wat hij zelf vroeger heeft meegemaakt. Bij de buren klinkt opnieuw ruzie. Noortje duikt onder haar kussen.
LIVING LENA
Daar is ruzie ontstaan tussen vader en moeder omdat moeder haar man vergelijkt met zijn vader. Die kon ook zo goed niets doen en thuiszitten.
Lena komt thuis, reageert op niemand en gaat direct naar haar kamer.
Ruzie gaat door tot freeze.

Einde scène.